Faalangst overwinnen met deze supertip voor een spannende test of toets

Geplaatst op: 14/05/2017

Faalangst bij kinderen komt veel voor. En dat is heel lastig, want elk kind moet van jongs af aan al tests en toetsen maken. Jammer genoeg zijn er een heleboel kinderen die veel stress hebben, slecht slapen en veel moeite hebben met leren en concentreren. Dat kunnen allemaal symptomen zijn van faalangst.

Een kind zonder stress of faalangst, kan veel beter laten zien wat hij kan. Ook geloof ik dat er in elk kind alles zit, maar dat het er soms niet uitkomt. Door het werken in mijn praktijk heb ik daar gelukkig ook al zoveel bewijzen voor gezien. Met een beetje hulp kun je je kind zo makkelijk helpen om stress of faalangst te overwinnen.

Een toets kun je het beste maken in een lijf zonder stress. Hoe meer stress hoe meer onrust in je lijf en in je hoofd. Hoe groter de kortsluiting. In je lijf lopen een heleboel lijntjes en verbindingen. Als er kortsluiting ontstaat stopt de samenwerking tussen de hersenen en wordt het steeds moeilijker te presteren bij een test op school.

Het effect van stress en faalangst op de hersenen van een kind

Wist je dat het hersenen uit 2 delen bestaan? Dat ze allebei hun eigen taken hebben. De rechterhelft kun je de kunstenaar noemen en de ander professor. Dit zegt al heel veel. Links gaat over Logisch denken, verbindingen, spelling, tijd en links& rechts. Rechts heeft te maken met emotie, verhalen en overzicht en bijv. tekenen en beweging.

Tussen deze twee helften zit een brug die het Corpus Callosum heet. Het corpus callosum zorgt voor de goede samenwerking van je hersenen. Deze brug moet het snelst werken om de verbindingen het best te laten werken. Een brug die niet werkt of langzamer zal de informatie langzamer doorgeven en een kind zal dan langzamer op het goede antwoord komen.

Als we kijken naar spelling het woord zit rechts de manier waarop je het schrijft links. Dus dit geeft aan dat je dus rechts en links nodig hebt om bij een dictee goed te scoren.

Bij je geboorte kiest je lijf een voorkeurskant. We noemen dat het dominante brein. Je hebt dus beide , gebruikt beide, maar in een stress situatie kiest je lijf je voorkeurskant.

In de meeste schoolsystemen werken we graag met de linker hersenhelft. Dit geeft dus logischerwijs problemen bij kinderen met stress en faalangst en bij kinderen met een voorkeur voor de rechter hersenhelft.

Simpele tip om stress en faalangst bij kinderen voor een spannende test of toets te overwinnen:

Kijk naar een kruis.

Het kruis is het middelste gedeelte van een luie 8 (lemniscaat). Dit staat symbool voor het corpus callosum en de linker en rechter lus staan symbool voor de beide hersenhelften.

Mijn tip om je kind te helpen bij stress of faalangst voor het maken van een toets is Kijk naar een kruis.

Neem een kaartje en maak daar een kruis op. Leg dit op de hoek van je tafel of zet een kruis op je toets blad.

Je kunt deze faalangsttip ook in andere situaties doen. Bijvoorbeeld als je niet op het antwoord van een vraag kan komen. Kijken naar een kruis zorgt ervoor dat je hersenen weer samenwerken en dat je dan misschien toch de oplossing kan bedenken. Als je denkt aan een kruis werkt het ook.

Praktijkverhaal

In mijn praktijk heb ik ook ooit een jongen gehad die een kruis op zijn etui had gemaakt nadat hij van mij de tip had gehoord. Hij had zijn etui altijd op zijn tafel liggen en dit hielp en zo om dus betere cijfers te halen. Na een paar weken toen hij weer in de praktijk kwam zei hij: “Roos, Dit is echt te gek, net of het weer gaat stromen in mijn hoofd. Soms weet ik zomaar oplossingen voor sommen die ik nooit kon maken.”

Een ander prachtig voorbeeld zijn de keersommen. Als je goed kijkt zie je dat deze sommen al een kruis in hun som hebben staan. Als je ze dit verhaal verteld en goed naar de sommen laat kijken als ze de sommen aan het “stampen” zijn zal dit helpen de antwoorden goed op te slaan in je hersenen en als je de antwoorden goed opslaat kun je ze ook weer makkelijker en sneller vinden. Als ze dus elke keer naar een keersom kijken zullen ze weten dat ze hun hersenen aanzetten.

Dus ik zou zeggen ga gelijk aan de slag, maak een kaartje en probeer deze tip tegen faalangst uit. Ook als je eigenlijk niet kunt geloven dat zoiets simpels echt werkt.  Wie weet helpt deze simpele tip ook voor jouw kind en dat gun ik iedereen. Jong en oud.

Succes.

Nog meer tips?

In de praktijk geef ik graag mijn favoriete leuke en goede tips weg.

Deze tips wil ik nu graag met jou delen om je kind met minder stress en zonder faalangst een toets te laten leren en maken.

Wil jij deze tips ook leren? Schrijf je dan in voor de workshop.

« Terug naar Blog