Ik ben boos en dat mag – de kracht van woede

Geplaatst op: 19/06/2019

Beng. De deur valt dicht. Je hoort hem stampen op de trap. Boven knalt de deur nog een keer. Je haalt diep adem en probeert rustig te worden terwijl je kind boven schreeuwt, stampt en keihard huilt.

Ik denk dat deze situatie in elk gezin voorkomt, dus misschien is dat een geruststelling. Bij sommige kinderen barst de bom wel vijf of zes keer op een dag.  Dan is het hele andere koek.

Wat kun je doen als je boos bent op iemand?
Het algemene advies is: tel tot 10 als je boos bent op iemand.  Maar dat is op zo’n moment niet te doen. De vlam is in de pan geslagen en rustig tellen is dan olie op het vuur. Je zou dol graag weten wat er aan de hand is, maar je kind kan meestal niks uitbrengen. Soms zie je ook echt aan het kind dat het zelf niet weet waarom het boos is en dat het de boosheid ook niet kan stoppen.

Wat gebeurt er nou eigenlijk als je kind een woedeuitbarsting krijgt?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een kind zo boos wordt en zijn boosheid niet kan uiten. Het kan zijn dat je kind andere verwachtingen had. Zeker gevoelige kinderen hechten belang aan een belofte en als het programma wijzigt, vinden zij het moeilijk om te schakelen.

Het kan ook zijn dat het kind heel graag iets wil en geen ‘nee’ kan handelen. Soms proberen kinderen ook of een ‘nee’ misschien een ‘ja’ kan worden.  Het is dan een uitdaging voor jou om bij je standpunt te blijven.

Ik geloof ook dat sommige gevoelige kinderen zich op school zo netjes gedragen dat ze zich thuis moeten ontladen. Dat geldt natuurlijk ook voor alle andere prikkels en gevoelens die sommige kinderen opnemen. De boosheid werkt dan als een soort vulkaan om alles kwijt te raken. Zo’n uitbarsting  van opgekropte woede kwijt raken gebeurt altijd op veilige plekken, dus een compliment als het thuis gebeurt.😊

Ik heb in de 17 jaar dat ik mijn praktijk run, al de nodige bommetjes gezien en in behandeling gehad.  Ik probeer kinderen een beschermlaagje te geven en ervoor te zorgen dat ze woorden kunnen geven aan hun gevoelens. Soms stampen ze letterlijk in mijn praktijk of moeten we moeite doen om het kindje op tafel te krijgen omdat het echt in de weerstand en boosheid zit. Gelukkig heb ik dan ook bloesemdruppels die kalmeren..

Wat helpt als je kind boos is? Er zijn een paar simpele dingen die je je kind kunt laten doen als het erg boos is:

Tip 1
Water drinken. Dat helpt de hersenhelften om  beter samen te werken en dus beter te laten reageren. Als je kind weer  helder kan denken zal waterde heftige emoties wegnemen.

Tip 2
Ga een stukje lopen. Als je bijvoorbeeld even naar de kraan loopt voor een glas water, dan moeten  je twee hersenhelften samenwerken. Dat helpt soms om de woorden te vinden die bij je gevoelens horen.

Tip 3
Boem is HO. Word maar even zo kwaad als je kunt. Roep en stamp. Tegelijk gelijk knijp je in de spieren van je beide  onderarmen. En dat mag best even pijn doen. Masseer daarna je borstbeen van beneden naar boven en weer naar beneden. Je boosheid zal dan snel veranderen in rede. En wat echt gaaf is:  je zult ineens de moed hebben om op een rustige manier te vertellen waarom je nou zo ongelofelijk kwaad was.

Wil je nog meer tips hoe je opkropte woede kunt kwijtraken?

Ik heb een speciale workshop gemaakt voor moeders met boze kindjes. Alle informatie vind je hier

 

« Terug naar Blog