Wat kun je doen als je kind ‘s avonds niet in slaap kan komen?

Geplaatst op: 05/05/2019

Herken jij dit?
Het is al 8 uur geweest. Het is de hoogste tijd. Bedtijd. Maar je kind denkt daar anders over. Hij snikt en schokt en er rolt een traan over zijn wang. Jij zit vermoeid naast hem op zijn bedje. Je hebt een drukke dag gehad en je bent toe aan even tijd voor jezelf. Maar dan moet toch echt eerst je kind lekker slapen. Je kijkt op je horloge dat tikt de minuten weg. Je hoort een dikke zucht uit je kind komen en in je hoofd hoor je een stemmetje wat zegt: “Wat kan ik doen om te helpen?”
Hoe kun je hem troosten? Je slaat een arm om zijn schoudertjes heen. Kijkt in de tranende ogen van je kind. Jij hoeft er maar naar te kijken en in een oogopslag zie je dat hij niet lekker in zijn vel zit.
Je probeert er achter te komen wat er aan de hand is. ‘Mijn hoofd barst uit elkaar’, snuft hij.

Ook je kind heeft zijn hoofd soms vol met zorgen.
Daardoor kan hij niet slapen ook al is hij moe. Ga eens na wat er allemaal in zijn leventje gebeurt: Eerst haasten om op tijd naar school te gaan. Soms heeft hij voor die tijd al achter de tv of achter een ander scherm gezeten. Op school is het druk. Hij moet hard werken en samenwerken en veel nieuwe dingen leren.
Er komen dan veel indrukken en prikkels op je kind af. Na school is er vaak ook van alles te doen: sport, spelen of een andere activiteit. Dan is het niet raar dat je kind last krijgt van een vol hoofd of een vol gevoel. Vooral gevoelige kinderen hebben daar veel last van.

Maar wat kun je eraan doen?
Ga je de hele avond op en neer lopen? Ga je naast hem liggen en wachten tot hij slaapt?
Of zal ik je simpele en leuke oefening leren die je kind kan doen om zijn of haar hoofd leeg te krijgen?

Vanmiddag leerde ik deze oefening nog aan Ricky.
Ik pakte uit een zakje een blauwe ballon. “Wat moet ik daar nou mee, Roos?” Ik geef hem een blauwe ballon. “Blaas jij maar eens alle zorgen uit je hoofd in deze ballon. Maar pas op, ze mogen niet ontsnappen’, zeg ik. ”
Ricky blaast. Z’n wangen bollen op en hij krijgt er zelfs een rood hoofd van. De ballon zwelt op. Groter en groter.
‘Kan hij nog groter’, vraag ik. Ricky schudt. ‘Oke, nu goed opletten.’ Ik ren met de ballon naar buiten en laat hem daar leeglopen. Dat ritueel herhalen we twee keer en dan begint Ricky haalt steeds rustiger adem. Zijn ogen beginnen te stralen en langzaam komt hij tot rust.

Ik ga verder met de behandeling en zijn moeder kijkt met verbazing en ziet de verandering bij haar zoon.
Hoe maak je je hoofd leeg voor het slapen gaan?
Neem een ballon mee naar boven en geef deze aan je kind.
Laat hem alles stress en rommel uit zijn hoofd in de ballon blazen. Zeg bijvoorbeeld: Blaas alles eruit wat eruit mag. Deze ballon zorgt voor rust in je hoofd.
Als de ballon vol zit, hou dan het tuitje dicht en laat het dan bijvoorbeeld door het raam leeglopen.
Kijk dan of er nog meer uit je hoofd kan en herhaal zo nodig de hele oefening.

Heb je ergens anders een vol hoofd?
Deze oefening kun je overal doen. Ook in de klas kun je deze oefening doen. Zelfs als je geen ballon hebt. Stel je voor dat je een mooi, gekleurde ballon hebt. Met elke uitademing blaas je dan je hoofd leeg. Doe er een knoop in en laat hem uit het raam vliegen. Doe er in gedachten ook eens een kaartje aan.

Wat is het resultaat van de ballonoefening?
Het is een verbluffend simpele manier om blijer te worden. Het helpt bij concentratie en het loslaten van zorgen.
Is het echt zo simpel? Ja. Het klinkt ongelooflijk, maar probeer het vanavond samen uit.

Welterusten.
Roos 🙂

Ps. Ik ben benieuwd of deze oefening ook voor jullie werkt! Laat je het weten?
Meer leren?? Kom naar de bijna gratis workshop: Je kind (weer) inslaap!

« Terug naar Blog

Om de website te optimaliseren voor onze bezoekers worden er cookies gebruikt. Door gebruik te maken van deze website óf op de 'accepteer cookies' knop te klikken geeft u aan hiermee akkoord te gaan.